Med tanke på att allt och alla går online idag, är en stark digital närvaro avgörande för ditt företag. Och en stor del av den digitala närvaron är din webbplats. För att se till att din webbplats är en värdefull tillgång för dina kunder måste den vara väl utformad och lätt att navigera. Detta kräver ett team av individer med varierande kompetens.

En webbutvecklare är en mjukvaruingenjör som skapar, bygger och underhåller webbplatser. Jobbet har tre huvudkomponenter: front-end, back-end och full-stack kodning. En bra webbutvecklare är en problemlösare med ett analytiskt sinne och känsla för detaljer. De är också kreativa och kan tänka utanför boxen för att säkerställa att deras arbete är effektivt för slutanvändaren.

Det första steget i webbutveckling är att utforma en ritning för webbplatsen. Detta kallas en wireframe och kan skapas på en whiteboard eller med hjälp av verktyg som Invision, Slickplan eller Mindnode. Målet med detta steg är att få utvecklingsteamet och kunden på samma sida om hur webbplatsen kommer att struktureras och vilka dess viktigaste funktioner är.

När designen är klar kodar utvecklarna webbplatsens struktur. De använder ett programmeringsspråk som HTML och CSS för att skapa layouten för varje webbsida, samt hur dessa sidor ska länkas till varandra via menyer eller andra navigeringselement. Webbplatsens back-end, eller serversida, är det som driver allt – det är där databasinformationen lagras och organiseras på servrarna.

Vad är utveckling av webbsidor?

Webbsideutveckling är konstruktionen av det du ser när du besöker en webbplats – dess innehåll, design och hur du interagerar med den. Detta är vad utvecklare kallar front-end-utveckling, och det involverar en uppsättning av tre kodningsspråk: HTML, CSS och JavaScript. HTML (Hypertext Markup Language) är grunden för alla webbsidor på Internet och bestämmer var element som text och foton ska placeras på varje sida. Programmerare använder CSS (Cascading Style Sheets) tillsammans med HTML för att hantera den estetiska sidan av webbplatser, t.ex. genom att ställa in färgregler. JavaScript är ett programmeringsspråk som tar hand om interaktiviteten och de unika funktionerna hos många olika webbplatselement.

Innan något programmeringsarbete påbörjas är det viktigt att ditt webbutvecklingsteam förstår vad du vill att din webbplats ska åstadkomma. Det innebär att ni måste samarbeta med marknads- och ekonomiteamen för att fastställa era prioriteringar, tidsramar och resurser. På så sätt undviker ni hinder som kan stoppa utvecklingen och göra att webbplatsen inte levererar den avsedda användarupplevelsen.

När du är redo att börja bygga din webbplats är det första steget att skapa en blueprint, även känd som en wireframe. Detta är en visuell representation av din webbplats som ger både dig och dina utvecklare en uppfattning om hur varje sida kommer att se ut när den är klar. Det är viktigt att notera att en wireframe inte innehåller några av de slutliga designelementen, så den bör göras med hjälp av tomma rutor och dummytext. Det är också en bra idé att undvika att använda en ordbehandlare för detta ändamål, eftersom den kommer att infoga tecken som inte kvalificerar sig som giltig HTML.

Grunderna för utveckling av webbapplikationer

Webbapplikationsutveckling är en process som innebär att man skapar programvara som körs på en webbplats och används av användare som är inloggade. Många företag och kunder använder webbappar för att utföra uppgifter som att kolla sin e-post, hantera projekt eller logga in på sina bankkonton. Exempel på webbappar är Salesforce, Google Docs och Facebook. Webbapplikationer kan också byggas för specifika branscher eller företag. Till exempel bygger e-handelsföretag ofta webbappar som gör det möjligt för kunderna att köpa produkter på deras webbplatser. Detta bidrar till att effektivisera kundupplevelsen och öka försäljningen.

Det första steget i utvecklingsprocessen för webbapplikationer är att ta reda på om det finns en marknad för din app och var den marknaden finns. Det bästa sättet att göra detta är genom omfattande och objektiva marknadsundersökningar. Att anlita marknadsundersökare för att hjälpa till med denna aspekt av processen är en bra idé och kan spara tid och pengar i det långa loppet.

När du har en tydlig bild av marknaden för din app är det dags att börja fundera på vilka funktioner den behöver. Var noga med att inte överplanera och fokusera på att lösa de kärnproblem som din målmarknad står inför. Om din app till exempel ska hantera saker som betalningar eller lösenord, se till att du ägnar extra uppmärksamhet åt att göra användargränssnittet för dessa funktioner unikt och attraktivt.

När wireframe- och prototypfaserna har slutförts är det dags att testa din app med potentiella kunder. Detta kommer att ge den validering du behöver för att gå vidare med ditt projekt och veta att det är något som människor faktiskt kommer att använda.

Varför marknadsundersökningar är viktiga för webbapputveckling

  • De bästa appidéerna adresserar verkliga problem som användarna står inför.
  • Det är därför det är en bra idé att göra en marknadsundersökning under Discovery-fasen.
  • Det hjälper dig att förstå hur användargränssnittet ska se ut och fungera.
  • Du kan använda penna och papper eller skissdesignprogramvara för detta.

Bästa praxis för WordPress-utveckling

WordPress-utveckling är ett brett och ständigt utvecklande område. En utvecklare kan följa en mängd olika karriärvägar, från plugin- och temautveckling till webbdesign på heltid eller frontend-utveckling. En stark portfölj är dock avgörande för att få ett jobb inom detta område, så det är viktigt att bygga en innan du ansöker till ett företag eller hittar frilansarbete.

När det gäller wordpress-utveckling finns det många bästa metoder som utvecklare bör följa. Till exempel bör koden skrivas med läsbarhet i åtanke. Den bör också dokumenteras ordentligt med noggranna anteckningar för att hjälpa andra att förstå syftet med varje funktion. Detta sparar tid i framtiden när du behöver justera eller förbättra koden.

En annan viktig metod är att använda korrekta kodningsstandarder och verktyg. Det rekommenderas till exempel att använda ES6+ och Sass för WordPress-utveckling. Dessa är moderna JavaScript- och CSS-preprocessorer som gör kodningen snabbare, mer läsbar och enklare att underhålla. Dessutom hjälper de utvecklare att dra nytta av nya funktioner i WordPress-kärnan och plugins.

Det är också en bra idé att skapa en lokal utvecklingsmiljö för att snabbt kunna testa ändringar och buggfixar. Detta kommer inte bara att påskynda utvecklingsprocessen utan kommer också att resultera i en bättre produkt. Det är också en bra idé att gå med i WordPress-communityn för att lära sig ytterligare färdigheter, nätverka med andra utvecklare och förutse trender.

Så här kommer du igång med WordPress-utveckling

  1. WordPress används för att skapa webbplatser och bloggar.
  2. En stark förståelse för WordPress finesser kan göra dig till en mycket eftertraktad frilansutvecklare.
  3. Webbprogrammering omfattar flera språk som HTML (ryggraden i internet), CSS och JavaScript.
  4. Kunskap om dessa och de kodningsstandarder som de följer är viktigt.

WordPress-plugins

WordPress-plugins lägger till funktioner på din webbplats utan att behöva ändra WordPress-kärnfiler. I många fall kommer ett plugin att erbjuda dig funktionalitet som skulle vara för svår eller tidskrävande att koda själv. Det finns plugins som gör nästan allt du kan tänka dig, från att skapa en e-handelswebbplats till att visa kundrecensioner.

De flesta plugins utvecklas och underhålls av tredje part. Det innebär att de ofta uppdateras regelbundet för att åtgärda buggar och förbättra säkerheten. Det är viktigt att kontrollera antalet betyg och recensioner för alla plugins du överväger innan du installerar dem på din webbplats. Du kanske också vill kontrollera när det senast uppdaterades. Om ett plugin inte har uppdaterats på flera år är det en röd flagga och du bör undvika det.

Ett av de mest populära insticksprogrammen är Jetpack, ett multifunktionellt verktyg som erbjuder webbplatsanalys, automatiserad publicering på sociala medier, flera WordPress-teman, säkerhetskopiering av webbplatsen, skräppostfiltrering, övervakning av driftstopp, inloggningssäkerhet, lat bildladdning och CDN. Det innehåller också en säkerhetsskanner och malware scanner. Ett annat populärt plugin är Yoast, som ger SEO-funktionalitet (sökmotoroptimering) inklusive en sökmotoroptimeringspoäng och möjligheten att skapa en XML-webbplatskarta och konfigurera innehållstyper. Detta är särskilt användbart för e-handelswebbplatser.

Vad är webbutveckling?